Ons familiewapen, dat we lieten registreren in 1998, is een stukje nostalgie. Gevierendeeld: in 1 en 3 in sabel drie klaverbladen van goud; in 2 en 4 in zilver een druivenrank met twee trossen en twee bladeren van keel; 1 en 2 geplaatst. Hartschild: in goud een afgerukte adelaarskop van keel. Het schild getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel, met wrong en dekkleden van goud en van sabel. Helmteken: een scherm van sabel, omzoomd en met zes kwastjes van goud, beladen met een klaverblad van hetzelfde.

De stamboom van onze familie gaat terug tot in 1530. Verscheidene voorvaderen bekleedden openbare ambten. Het wapenschild was misschien oorspronkelijk van een van de priesters die in de Ernon-stamboom zijn terug te vinden. De druiven zijn dan geen verwijzing naar wijnmakers maar naar het priesterschap en de daarmee samenhangende miswijn. De drie klaverbladen verwijzen dan weer naar de Heilige DrievuldigheidAanbod herfst 2020

Oogst 2019

Red Love: de appel met rood vruchtvlees. Red Love staat voor vurige liefde! De kleur van zijn appelwijn doet dromen van romantische momenten. Tip: forel bereid op oosterse wijze met rode peper, gember en babyspinazie knapperig gebakken met sesamzaadjes en sesamolie.

Red Jona Prins: is de mutant van een eerdere mutant van Jonagold. Hij rijpte achttien maanden op eiken vat. Een heel evenwichtige appelwijn geschikt als aperitief maar vergezelt ook gevogelte, wit vlees en jong belegen kazen. Tip : gemarineerde zalmforel op een bedje zeewiersalade met stukjes ananas.

Oude Glorie uit geselecteerde bewaarde hoogstammige appelrassen van weleer. Herontdekte vergeten aroma’s uit oma’s tijd. Bij een schotel met rood vlees doet hij het prima.

SQ159 is een veredeling van het Nederlandse ras Elise. SQ159 is een beloftevolle appelvariëteit voor de toekomst. Bij gevogelte past dit soort perfect.

Morgana is ook een toekomstgerichte variëteit van Belgische oorsprong. Een perfect aperitief maar ook een geschikte metgezel van varkensvlees en zelfs haarwild.

Prem A96, een Nieuw-Zeelandse kruising van Royal Gala. Zijn frisse smaak, zijn intens rode blos en zijn eerder klein volume maken er een aparte appel van. Met groenteschotels (Asperges bijvoorbeeld) vormt hij een perfecte harmonie, alsmede ook bij foie gras.

    Prijs per fles : € 7,-.

Toske Martens combineerde enkele nieuwe rassen met smaakvolle gerechten. Haar conclusies:SQ159: Zeer geschikt als aperitiefwijn en bij een voorgerecht met krab of gerookte vis. Hij vormt ook, door het kleine bittertje van de tannines uit houtlagering, een perfecte match met foie gras gecombineerd met appel, rucola en witlof.’


Morgana: Is heerlijk bij gestoomde en gegrilde witvis. Een aanrader is Sint-Jacobsschelp op knolselderijpuree: samen met Morgana een perfect huwelijk.’


Prem: Door zijn lage zuren, mooi alcoholgehalte en fruitige smaken is de Prem een goede begeleider bij bijvoorbeeld gebakken zalm uit de oven met ananas, scampi’s met groente in kokosmelk of Japanse gerechten zoals sushi. Ook met kip en kalfsvleesgerechten is hij uitstekend te combineren.’